Sepatah Kata Dari Admin

Berkata Admin BuduMasham:

"Sekiranya didapati artikel dan tulisan dalam blog ini menyalahi sunnah, maka tinggalkan blog ini, dan ikutilah sunnah. Apa yg baik, diambil, apa yg buruk, jangan segan-segan untuk menegur"

Followers

Tweet!

Like This Blog!

Rabu, 15 Oktober 2014

Biarlah Aku Mengembara

Kredit : syafiqahrahmat.blogspot.com

Biarkan aku mengembara..
Pengembaraan berseorang, memang tidak sepi dengan cabaran, kesedihan, keperitan.
Mengembara itu sifatnya asing, semisal seorang pelajar baru yang baru ditawarkan masuk universiti,
Semisal keluarga yang baru pindah ke rumah baru. Seasing orang yang tiada rumah untuk bertedung, 
bergelandangan di kaki-kaki lima.

Aku dicemuh, dihina, diejek, dipandang dengan pandangan yang tiada nilai dimata masyarakat.
Kerana aku ialah pengembara, dan aku hanya menumpang di bumi Tuhan.
Tiada seorang pon yang peduli, tiada seorang pon yang mendengar rintihan ini, tiada seorang pon yang memahami.

Dahulu, aku tidak sedar akan hakikat ini, bahawa aku seorang pengembara.
Lalu aku alpa dengan dunia yang penuh penipuan ini. Aku seorang yang jahil yang suka berfoya-foya.

Bergelumang dengan dosa noda godaan Iblis. Lalu aku ditakdirkan menjadi tetamu ar-Rahman. 
Aku berdoa sesungguhnya, aku menangis di hadapan Kaabah, agar aku kembali kepada fitrah.

Ternyata, Rahmat Tuhan itu maha luas, aku rasakan hidayah Allah itu mahal, tiada yang bernilai untuk aku jual hidayah ini dengan sesuatupun. Aku mengerah keringat untuk mempertahankannya. Bekerja keras untuk berusaha ke arah yang lebih baik, namun begitu, aku seorang manusia. 

Yang kadang-kadang terbabas jua dek kerana hasutan itu terlalu halus. Aku bukanlah seorang nabi yang bebas dari segala dosa. Disini, aku punya teman untuk bergelak tawa tatkala aku bergembira. Namun, segalanya hilang tatkala aku dirudum kegundahan.

Dikala aku sedar bahawa hakikat dunia ini hanyalah seorang pengembara, aku berusaha memperbaiki diri. Aku mula mencari-cari pembimbing untuk membimbing aku ke jalan yang lurus. Aku mula berjinak-jinak dengan ilmu, kerana aku sedar, seorang pengembara di lautan sahara tidak pernah puas dengan air, kerana kerongkong selalu kering. Manusia itu perlukan ilmu, sebagaimana pengembara memerlukan air untuk meneruskan perjalanan. Hanya dengan cara ini, aku dapat mengatasi liku-liku hidup.

Kawan itu musuh, dan begitu sebaliknya. Manusia yang pernah aku letakkan sepenuh kepercayaan, kini berubah menjadi orang yang paling kejam menikam aku dari belakang. Tujuan aku tidak lain, hanyalah untuk menyelamatkan semua teman-temanku dari bakaran api di hari yang tidak lagi berguna penyesalan. 

Aku sangkakan teman dapat menjadi tulang belakang dalam proses pengembaraan ini, namun aku sedar aku hanyalah seorang pengembara yang tidak sunyi dari ujian. Ujian sebesar ini, sedangkan air sungai yang tenang itu banyak buaya, hutan yang menghijau itu banyak makhluk buas. Inikan seorang teman berubah menjadi musuh ketat.

Aku tidak mengejar pujian ramai, keran aku punya prinsip. Dan sering kali prinsipku ini menjadi bahan mainan orang ramai. Aku dilabel jumud dan taasub, kerana berpegang dengan prinsip, aku tidak pernah mengagumi mana-mana sosok manusia didunia ini melainkan ikon pengembara yang paling tabah, Muhammad bin Abdullah al-Qurasyi. Aku hairan, mengapa aku dilabel sebegitu hebat. Taasub? Dengan siapa aku taasub, sedang tiada individu yang aku kagumi melainkan Muhammad ini?

Hidup ini penuh dengan keajaiban, cinta yang disemai lama, berubah menjadi sebuah kebencian dan dendam. 

Menyedari hakikat bahawa pengembara itu sifatnya asing, aku teringat dengan sabda Muhammad : 

بَدَأَ الْإِسْلَامُ غَرِيبًا، وَسَيَعُودُ كَمَا بَدَأَ غَرِيبًا، فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ

Islam bermula dalam keadaan asing, dan akan datang suatu hari juga dalam keadaan asing, maka beruntunglah bagi orang yang asing.

Aku nukilkan puisi ini, atas catatan seorang pengembara, mungkin pembacanya merasakan ini adalah puisi paling hodoh di dunia. Kerana aku seorang pengembara, yang sering diejek.

Aku tidak peduli semua itu, namun yang lebih mengundang kegundahan di hati ini, bila Tuhan tidak menerima aku sebagai tetamu-Nya di syurga nanti.

Hasil dari pemerhatian aku dan juga tunjuk ajar pembimbingku, aku mengenal perkara furu' dan khilafiyyah. Aku juga mengenal yang mana rajih dan marjuh dari pembacaan tulisan-tulisan para sarjana Islam yang tidak pernah lelah menyumbangkan sesuatu untuk ummat ini.

Namun, manusia itu memandang perkara khilaf itu sebagai satu alternatif untuk memenuhi kehendak hawa nafsu. Sekiranya tidak, aku pun lebih memilih hidup dengan muzik, kerana dulu aku adalah seorang tegar muzik hiphop. Namun, aku memilih pendapat yang ada roh sebagai hamba, hiburan yang paling indah adalah al-Quran. Sabda Muhammad itu jelas, bahawa muzik hanya membawa kepada kealpaan. 

Aku juga memerangi tabarruj, betapa ramai ustazah-ustazah diluar sana berbicara mengenai cinta, menyertai NGO Islam, berusrah tapi tewas bertabarruj. Kata-kata indah tetapi disaluti dengan noda syaitan. Benarlah bisikan Iblis itu halus. Seandainya pandangan para ulama ini ingin aku sesuaikan dengan nafsuku, nescaya aku lebih memilih untuk tidak berniqab bagi wanita, supaya aku dapat melihat keindahan wajah-wajah wanita. Jelas, ini hanyalah nafsu. Aku memilih untuk berniqab bagi wanita.

Aku tidak penah menganggap khilaf dalam perkara furu itu suatu malapetaka, tetapi aku menguruskan kekhilafan ini dengan panduan para ulama salaf al-Soleh, kerana mereka hidup lebih dahulu dari aku, dan merekalah lebih memahami al-Quran dan al-Hadith.

Ketahuilah para pemuda-pemudi sekalian, tiadalah gunanya engkau mengembara dari Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Pahang dan lain-lain tetapi disini engkau hanya berfoya-foya, mencari-cari kesalahan orang yang mahu berubah, hidup penuh dengan senang-senang. bergelak tawa dengan kaum bukan sejenis, menghabiskan waktu dengan muzik, wanita bebas keluar menonjolkan diri dikhalayak. Aku menegah kalian, bukan kerana aku sempurna dalam segala hal, aku menegur kerana kasih dan sayangku terhadap kalian.

Namun, siapalah aku untuk menegur kalian. 
Pengembara yang hina.

Tiada ulasan :