Sepatah Kata Dari Admin

Berkata Admin BuduMasham:

"Sekiranya didapati artikel dan tulisan dalam blog ini menyalahi sunnah, maka tinggalkan blog ini, dan ikutilah sunnah. Apa yg baik, diambil, apa yg buruk, jangan segan-segan untuk menegur"

Followers

Tweet!

Like This Blog!

Jumaat, 10 Ogos 2012

Gambar. Istana Kelantan diserbu rakyat teraweh bersama Sultan

2 ulasan :
Saya cukup kagum dengan Negeri Kelantan. Sultan yang baik, Pemimpin dari ilmuan agama. 
Ini kali, pembesar-pembesar negeri Kelantan mengajak rakyatnya berjemaah solat sunat teraweh di mahligai Istana sultan Kelantan.


Program QIAM WITH ME@ISTANA NEGERI KUBANG KERIAN bersama KDYMM Sultan Muhammad V,YTM. Tengku Mahkota Kelantan dan YAB. Dato' Bentara Setia Menteri Besar Kelantan serta pembesar-pembesar Negeri Kelantan disambut hebat oleh rakyat Kelantan.

Disamping itu, turut disajikan dengan makanan rohani dengan ceramah Ustaz Azhar Idrus.

Wow, agak-agak boleh kira tak berapa jumlah manusia dalam gambar ni?
Sungguh beruntung siapa yang menghidupkan majlis mulia seperti ini. Moga Kelantan terus diterajui oleh kepimpinan Ulama. Beri contoh kepada negeri lain.

Gambar BR ni tak ada kena mengena. Cuma bandingkan, program mana lagi menguntungkan? Fikir-fikirkan 

Khamis, 9 Ogos 2012

Logo Merdeka: Mana pilihan anda?

Tiada ulasan :
Ahha, Hari ini dalam sejarah, ketua pembangkang Malaysia Dato Seri Anwar Ibrahim telah mengisytiharkan logo merdeka tahun ini.

LOGO RASMI HARI KEMERDEKAAN KE-55 YANG TELAH DIPILIH OLEH PIMPINAN PAKATAN RAKYAT


Manakala logo kemerdekaan Malaysia yang dipilih oleh pihak kerajaan BN, Dato. Seri Najib bin Abdul Razak, mendapat banyak 'sambutan' hangat oleh pelbagai pihak. Di percayai, dua-dua penyokong, pembangkang dan sebahagian penyokong BN juga kurang setuju dengan logo Merdeka yang 'dicadangkan' oleh DS Najib.
Jadi kawan-kawan boleh nilai sendiri, logo manakah yang mementingkan kepentingan rakyat, atau hanya slogan parti politik. Saya sebagai rakyat Malaysia, logo,tema dan lagu jangan senang-senang digula-gulakan untuk menjadi slogan parti masing-masing. Tak kira, pembangkang atau pun Kerajaan. Ini hak rakyat Malaysia. Ada faham?

kah kah kah (gelak jahat)

Eh, jap. Mari tengok kerasionalan Logo merdeka yg dipilih Pembangkang.


10 Amalan Di Malam Terakhir Ramadhan

2 ulasan :
Start jam 12.00 tengah malam ni, Jom kita amalkan sedikit amalan yang ingin saya kongsikan.


1. Sembahyang sunat wuduk selepas mengambil wuduk. Solat sunat wudhu ini juga sebagai penyeri muka. Maka, sesiapa yang berjerawat elok amalkan.

2. Sembahyang sunat hajat dan berdoa kepada Allah supaya dipertemukan malam Lailatulqadar.

3. Membaca Al-Quran. Baca surah=surah lazim pon boleh tahan cukup, tapi nak lebih, sangat dialukan.

4. Istighfar selama 30 minit atau 1000 kali (Astagfirullah halazim waatubuilaih)

5. Zikrullah (La ila ha illallah 1000X , Laila haillallah muhammadul rasulallah 300X, Allahhuakbar 300X)

6. Bertasbih:
Subhanallah, walhamdulillah, wala ila ha illallah, Allahhu akbar, walahaula wala qhuwwatailla billahil ‘aliyyil ‘azeem300X
Subhanallah wabihamdihi, Subhanallahilazim 300X
Subhanarob biyal a’ala wabihamdih 300X
Subhanarob biyal a’zimiwabihamdih 300X

7. Selawat 100 kali atau 1000 kali  (Allahhummasolli ‘ala Muhammad)

8. Sembahyang sunat tahajud

9. Sembahyang sunat tasbih

10. Solat sunat Lailatul-Qadr dan membaca quran sehingga solat subuh.

Rabu, 8 Ogos 2012

'Jasa' Mustafa Kamal Attartuk

Tiada ulasan :

Lihat saja gambar di atas ni menunjukkan kesombongan pemimpin Turki bernama Mustafa Kamal Ataturk.

Apa jasa-jasa Mustafa Kamal Ataturk?

1. Membenarkan perempuan memakai tudung dengan memakai skirt.
2. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.
3. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden."
4. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
5. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
6. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
7. Mengimport para arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikat-nya mereka diarah mengukir patung dan tugunya di seluruh bandar Turki.
8. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
9.Agama Islam juga dibuang sebagai agama rasmi negara.
10.Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.
11.Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
12.Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada masjid dijadikan gereja.
13.Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
14.Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
15.Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.
16.Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
17. Mengganggap dirinya tuhan seperti firaun. Pernah salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan tinggal?" Oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalah tuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


KEMATIAN KAMAL ATARTUK YANG MENYEKSAKAN
Antaranya ialah :

1. Mendapat penyakit kulit hingga ke kaki dan merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung.
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam. Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.

Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk.

Pada 26 September 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.

Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya. Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Ketika mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya) .

Akhirnya, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke muzium Etna Grafi selama 15 tahun sehingga tahun 1953. Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan. Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar.

Ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa "jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!"

Soldiers Of Allah (1924), Mustafa Kamal Ataturk : Penegak Agenda Yahudi

Tiada ulasan :
Pertama kali saya dengar lagu ni ketika rais (ketua kelas) tunjukkan satu video. Video ini diberi nama "Soldiers Of Allah (1924)"

Lagu yang mengisahkan Umat Islam yang bertukus-lumus kerahkan segala tenaga untuk tegakkan Kalimah Lailahaillallah di muka bumi ini. First time saya tengok, hampir berkaca-kaca mata ni. Yelah, mereka sanggup berkorban nyawa untuk agama yang suci ni. Kita?Hanya makan, minum, berak, tidur.

Kita dah kecapi dunia yang aman di Malaysia (amanlah sangat) kalau nak dibandingkan di negara-negara timur tengah yang sering dilanda pergolakkan. Siapa yang untung? Musuh Islam.

Lagu ini juga menempelak seorang munafik laknatullah. Kamal Artaturk yang merupakan President Turki yang membawa ideologi Liberalisme. Kamal inilah yang menghancurkan sistem khalifah yang digunakan dlm pemerintahan Islam selama ini. Sungguh besar 'jasa' beliau kan?

Banyak lagi kisah beliau yang sangat mengkhianati Islam.
Kalau rajin. Belilah buku bertajuk
Mustafa Kamal Ataturk : Penegak Agenda Yahudi

Jom tengok video ni.


Jom Hayati Liriknya.

"1924"
Album : 1924
Munsyid : Soldiers Of Allah
http://liriknasyid.com
The truth about the state
It wasn't always like this
Let us look back in time
History reminds us
One army
One land
One central authority
Crushing the romans
persians put in fear
The Ummah like a Lion
No need to shed a tear
When the village was attacked by the kufar
The Khalife heard
The sister cry &
Prepared for war
Attacking the city
Destroying it
from existence
Lesson # 1
Don't ever
Mess with Muslims
The Imam of the Ummah is a shield where he protects the Ummah and where the Ummah fights behind him
Where is this shield today to protect the Ummah?? What happen to this shield to honor and dignify the Ummah???
In 1917 Prime Minister of britain after entering Jerusalem stated ?the crusade war has ended?
In the same year the french general, goro went to the grave of Salahudeen-Ayubi
Salahudeen-Ayubi, the one who 730 years prier crushed the crusades and liberated Palestine & Syria
he went to his grave in Damascus and kicked it and said wake up oh Salahudeen we hare here ?
How did they do this
to you and me
We turn on the TV
and all we see
is a world full of casualties
a generation in agony
our Ummah is in misery
let us go back
to beginning of the century
and review our history

from one side
to the other side of the globe
the system of Islam
Ruled over the world
They went to the Muslims
for the all their solutions
from mathematics to biology
to the advancements in technology
the kafir women
use to imitate our women
they wanted the same respect
that the Muslims sisters were given while the enemies of Islam
were trying to twist the Quran
trying to write a Surah like Allah?s they all failed miserably
& many of them responded with
ASHHADU -AN LA ILAHA ILALLAH WA ASHHADU- ANNA MUHAMMADUN RASULLULLAH
Allah has challenged the humanity until the day of judgment to produce a Sura or an Aya like the Quran
And Allah assures that they will never be able to make an Aya like it
The kufar plan and work to destroy this Deen and Allah affirms that we too are planning
and if all the people of the world got together they still could not and will never be able to put even a scratch a side of a muster seeds on the THRONE of ALMIGHTY ALLAH (SWT)

After failing on the battlefield
they kufar got together
and they decided to yield
they said we must change
the way the Muslims think
and sure enough
the Muslim Ummah
began to sink
In 1917 john belford
promised Palestine
to the jews 31 years later
his promise went through
brittan and france
split the Muslim lands
3 years later
Islam worst traitor
mustafa kamal
Brought the states fall
In 1920?s mustafah kammal with the help of the british becomes the hero
Hmm? well this so-called hero cancels the authority of the most powerful system suitable for human beings
THE KHILAFAH!!!?
he abandon all the rulings of Allah? he did not stop there?.
He banded the Adan in Arabic, he denied Muslim sister from obeying Allah (SWT) by abandoning the Hijab
All Islamic calendars and holidays were canceled
Yes brothers and sisters?
he changes the Arabic alphabet to Latin
By doing so he made sure the next generation will be lost and have no connection to their Islamic roots
as they can not read or write all the Islamic culture that was recorded
This Islamic system sent by the Creator of ALAMEEN went from the application in life to be in museums for people to go and see in turkey
In 1924
Our state was demolished
Hundred years of planning And their plans were accomplished
Kafirs broke our bond
Contaminated our knowledge
Better listen up
because you won't learn this in college
Beginning of the end
and the divisions began
Step by step
they divided our lands
in 1921 saudi arabia & iran next year egypt &
In 32 iraq
In 1945
jordan indonesia
Lebonen & syria
Two years later
The division of India
the Muslims took a stand
and demanded
the ruling of Islam
so they gave them pakistan
but it was only an illusion a false resolution
far from the solution
In 1948 The Jews establish their
israeli state

In 1901 the kufar went to Sultan Abdull Hamid the II and offered to pay tremendous amount of money to the Islamic State for Palestine. Sultan Abdull Hamid the II replied:
I am not going to give one inch of Palestine to the jews as Palestine is not mine give but it belongs to the Ummah and Ummah have shed blood to defend this land but if one day the Islamic State falls apart then you can have Palestine for free but as long as I am alive I would rather have my flesh be cut up then cut out Palestine from the Muslim land I WILL NOT ALLOW ANY CARVING UP WHILE WE ARE ALIVE!!!!!

In 1960's
somolia & nigaria
kuwait & algeria
In 1964 Came the PLO
yasar arafat
The us scarecrow
a great declined
In 1969
When the west was training Muslims scholars for hire
Jews were setting
Al-Aqsa mosque on fire!
Let us recall 1970
For those who don't remember
That was the year
That we had black September
The king of jorden
& yaser arafat
Began their plot
Shot after shot
Muslim blood spilled
As innocent Muslims were killed
Communism attacked
but Muslims fought back

The sincere Mujahideen of Afghanistan fought and pushed back the Russians
and then They started to fight among themselves
Khomaine became in power with the promise of ruling and raising the Ummah to a level of dignity
But his promise never went through soon after iran and iraq went to war
And millions of innocent Muslims died for 10 years Muslims killing Muslims
Over what!!!??? What else?!!! the agenda of the west!!! ?at the end there were no resolution
Today iran is very much open to democracy and reformation
and the Muslims in iraq continue to suffer?.
SUBHANALLAH!?. where is the Amir of the Ummah??!!!!?..
Another decade gone
But we still don't have Islam
Take a look at the gulf
And the killings of sadam
Over million Muslims died
But no one answered their cries
In the 1990's
The Muslim genocide
Bosnia
Kosovo
Chechenya
Dagistan
BRING BACK ISLAM!
BRING BACK ISLAM!
BRING BACK ISLAM!
BRING BACK ISLAM!
It?s year 2000
And nothing has changed
Past generation has aged
Let us write the next page
It?s time for us to change
It?s up to you & me
Either we make history
or we become history?
Selamat membaca. Anda digalakkan kutuk Si Kamal Artartuk ni. 

Selasa, 7 Ogos 2012

10 Masjid Yang Paling Indah di Dunia

1 ulasan :
Alhamdulillah. Selesai je solat teraweh. saya berkesempatan membaca apa-apa yang menarik di Yahoo!. Akhirnya, jumpa satu artikel yang bertajuk "10 Masjid Yang Paling Indah di Dunia".

Jom kita terjah masjid-masjid ni :)
Sambil-sambil tu, kalau anda ada hobi dalam bidang photographer. Boleh lah snap2 angel yg patut anda snap.

1. Masjid Faisal di Islamabad adalah masjid yang paling besar di Pakistan. Vedat Dalokay, arkitek Turki yang mengilhamkannya, menggunakan khemah Beduin sebagai inspirasi seni bina Masjid Faisal.
Subhanallah indah kan?

2. Masjid Besar Baiturrahman di Banda Acheh, Mengikut sejarahnya, masjid di Indonesia ini telah dibakar habis apabila Acheh diserang kuasa Belanda pada tahun 1873. Namun, ia telah dibina semula satu dekad kemudian. Ia di antara masjid yang paling indah di seluruh Indonesia.
Selain pernah dibakar oleh Belanda, masjid ini juga pernah dilanda Tsunami besar di Banda Acheh.
Masjid Besar Baiturrahman
Bagai padang jarak padang tekukur selepas di landa Tsunami besar. Apa pun masjid ini terselamat. Allahuakbar. Maha Besar kuasa-Mu

3. Masjid Taj Ul di Bhopal adalah di antara masjid yang paling besar di benua Asia. Ia juga diguna sebagai madarasah. Masjid ini antara yang terindah di dunia, terletak di India.
Fuhh, Ramainye, Masjid ini juga dijadikan madrasah untuk para jemaah mendalami ilmu agama

4. Masjid Badshahi telah dibina oleh Maharaja Mughal yang mashyur, Aurangzeb, pada tahun 1671. Ia merupakan masjid yang kelima paling besar di dunia.
Masjid ini terletak di Pakistan. Fieww, Pakistan, banyaknye masjid. Hew hew, Mungkin kerana faktor populasi di Pakistan lebih ramai berbanding Malaysia.

5. Great Mosque of Xi'an di China menampilkan ciri-ciri budaya Cina bersebelahan dengan seni bina Islam.
Sekali pandang, nampak macam tokong cina. Memanglah, di Malaysia, belum ada masjid yang berbentuk begini. Tapi Alhamdulillah, Islam tu bukan kolot sampai tak boleh itu ini. Melayu yang kadang-kadang kolot dan jumud. kiki

6. Masjid Jamek, adalah salah satu masjid yang paling ikonik untuk penduduk-penduduk bandaraya Kuala Lumpur. Wow, Masjid Malaysia pun ada tersenarai.
Sekali pandang, masjid ni semacam penuh dengan sejarah. Dari zaman merdeka sampai sekarang.    Masjid Jamek merupakan masjid tertua di Kuala Lumpur, Malaysia. Didesign oleh Arthur Benison Hubback, masjid ini dipengaruhi arsitektur khas Moors yang merupakan designer khas Afrika Utara. Masjid jamek salah satu masjid indah di dunia.
Emm, teringat masa muda-muda dulu, tanggal 28hb 4, saya, kawan-kawan dan ramai lagi berkumpul untuk bersuara menentang ketidaktelusan Kerajaan. Semua berbaju kuning. Hidup Bersih. Hew hew.

7. Masjid Muhammad Ali Pasha di Cairo, Mesir menampilkan seni bina Ottoman yang klasik. Ia dibina oleh pemerintah Mesir, Muhammad Ali Pasha untuk mengingati anak sulungnya, Tusun Pasha.
Wow, Tersergam indah masjid ni. Bilalah agaknya orang nak tampung perbelanjaan saya ke sini :P

8.  Sultanahmet Camii, juga dikenali sebagai Blue Mosque, di antara masjid yang paling mashyur di Turki. Pembinaannya mengambil masa tujuh tahun, dari 1609 hingga 1616. Seni bina masjid ini dipengaruhi unsur-unsur Ottoman dan Byzantine.
Masjid ni dikenali sebagai Blue Mosque. Tapi tak nmpak blue pon. Nmpak Gold je. Woow. Sangat indah masjid ni Subhanallah.

9.  Masjid An-Nabawi di Madinah adalah fokus umat Islam pada musim Haji. Bersama dengan Masjidil Haram di Mekah, ia adalah tempat yang paling suci untuk agama Islam.
Tak payah cakaplah, Semua umat Islam tahu masjid ni. Orang non-Muslim pun tahu. Hehe, Masjid ni antara cita-cita saya untuk dilawat. Ku Merindui mu Ya Rasulullah.

10. Masjidil Haram di Mekah merupakan tempat yang paling suci bagi umat Islam di seluruh dunia. Setiap tahun, berjuta-juta umat akan ke Tanah Suci Mekah untuk menyempurnakan ibadah Haji dan Umrah.
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Masjid inilah masjid paling ngetop. Destinasi inilah menjadi idaman honeymoon saya dengan isteri tercinta nanti. :P.
Jom sama-sama berdoa. "Ya Allah, panjnagkan umur kami, agar dapat kami berkunjung ke Tanah Haram yang penuh berkat ini. Ku ingin jejak kaki ini ke bumi kekasih-Mu ya Allah."

Ehem, sampai sini dulu penulisan blog ini. Moga kawan-kawan yang membaca peroleh redha-Nya :)

Isnin, 6 Ogos 2012

Tutorial : Cara ringkas buat doodle dengan SAI

1 ulasan :
Apa itu SAI? Sebuah perisian penyunting gambar. Sebenarnya, perisian ni pon sangat baru bagi saya. Ehe, Ketinggalan lah kalau perisian ni dah lama. Apa pon setelah mencuba dan mengkaji sedikit sebanyak tentang perisian ni, anda boleh mencubanya sendiri. Konsepnya tak ubah macam Photoshop. Cuma mungkin sebahagian anggap perisian ini lebih mudah dari Photoshop. Meh pakat download perisian yang boleh tahan berguna neh. Klik gambar button merah bawah ni


Baiklah, kalau dah download. Boleh lah pakai.

First sekali, sebelu memulakan. file yang didownload tu semestinya dalam bentuk zip. Kalau yang dah tahu unzip Alhamdulillah, mudah cerita, tapi yang belum tahu. Ikut langkah ini.

Step 1: Unzip file 
Kat file yang telah didownload tu. Tekan je right click. Pilih Extract Here


Maka ia akan di unzipkan menjadi sebuah folder
Buka folder tersebut, klik lah perisian tu.


Step 2 Lukis / lakar
Tekan pada file, >> New. Dan akan keluar pop-up seperti rajah bawah. Ikut kesesuaian saiz yang sesuai dengan desire anda. Then klik OK.


Lepas tu, anda mulakan melukis. Lukis lah apa lagi, ikut kreativiti anda masing-masing. Inche budumsham bukanlah seorang yang seni. Maka, hasilnya, lihat bawah neh.
Alahai cutenye. Sapa agaknya gerangan wanita muslimah di atas ni yea? Inilah mama saya, kuikui. Walaupun anda semua kata.
"Apa ni, apesal lukisan ni buruk semacam?" 
Hah, nak kutuk belakang takpe. Asalkan saya tak dengar kutukan itu. Kalau-kalau saya terdengar anda-anda semua kutuk lukisan ni. Sediakan kepala. saya nak ketuk dgn tukul besi!

Maka, hasil lukisan ni, boleh lah save dengan segera. Apa? Background putih je. Kurang smart? Meh, kita bagi mack-up lagi mama saya.


Anda-anda boleh lah tgk video tutorial ni untuk cara-cara membuat gambar background transparent. Tapi takpa, saya rasa rajin pula hari ni. Jom sama-sama belajar macamana nak buat transparent Imej.

Perisian yang perlu anda ada ialah photoshop. Rasa-rasa perisian ini wajib ada bagi penggemar edit-edit imej. 
Bagi yang belum ada perisian ini. Jom download Photoshop CS5 versi portable punya.
Klik gambar atas tu untuk memuat turun perisian PS CS5 Portable.

Step 3 : Transparet Imej
Dah download software PS? Macam biasa, unzip dulu. Kemudian buka dan open file yang anda telah bikin gambar doodle comel tadi.

Pilih Eraser Tool
Dalam Erase Tool pula ada 3 pilihan.
Pilih Magic Eraser Tool. Dan terus klik pada background putih doodle tu. 
Pastikan hasilnya seperti rajah di bawah. Ada petak-petak kecil di belakangnya. 
Kemudian, hit SAVE as .PNG

Teruslah tekan SAVE

Hasil akhir kajiannya. Tadaaa

Lotih la den. Apo-apo pun Solamat Mencubo. 

Ahad, 5 Ogos 2012

Jadi Weblogger Professional

5 ulasan :
Bismillah.
Entry kali ni, saya nak share kengkawan, ttg blog ohsem lagi professional. Ehe, blog ni bukan dan takkan lah kot jadi blogger professional. Mana taknya, ayat masih terabur, bahasa kurang cool, design template pon kurang lagi. InsyaAllah, saya cuba menjadi blogger yang professional. menjadi blogger professional ni tak semestinya terkenal oleh seluruh pelusuk nusantara dan asia tenggara. Tak Perlu! Apa yang paling Penting neh?
Perkara yang paling penting dalam kita berblog ialah niat kita. Itu sebabnya Imam An-Nawawi dalam dua kitabnya kalau tak silap (kalau silap tegur di ruangan komen okayh) meletakkan satu hadis Nabi SAW yang sangat terkenal.

"Sesungguhnya amalan itu bergantung kepada niat...."
Ha, besar dah ni, kalau tak nmpak gak, kene pakai spec mata dua lapis. Segala amalan mestilah dengan niat yang baik. Apa tujuan kita berblog?InsyaAllah, set kan balik minda kita. 
"Aku Berblogging kerana Allah Taala"
Sebab apa saya beriya sangat suruh orang niat berblog kerana Allah? yelah, supaya tulisan kita di blog tak menjadi sia-sia, malah boleh main saham-saham kat akhirat naa. banyak yang kita share di blog, insyaAllah, Allah maha Kaya. yang penting niat. Hehe

Sebenarnya, sebelum-sebelum ni, saya pernah blogwalking. Tapi dah lepas, maknanya past tense la kan? BLOGWALKED. kui kui.

Antara blog yang selalu saya usha-mengusha ialah blog angelpakaigucci. Serius blog ni memang ohsem. blog ni dipercayai seorang ikhwan dalam IKRAM. Saya pun kurang jelas sangat tentang ini. Cuma apa yang pasti, tulisan dalam blog beliau membuatkan daku jatuh cinta dengan ayat-ayat cinta nya. Ahak. Serius tak bosan.

Semasa saya explore-explore di blog tu, saya terbaca di chatbox anggelpakaigucci. Dia tawarkan sedikit tutorial blog untuk panduan si angelpakaigucci. Maka,saya pon klik dan terus ke laman blog si penegur itu. Nama blog itu USYAHIDU™.

Oh Tidak!! Kenapa bahasa-bahasa mereka sgt gempak ni? Kadang-kadang baca tulisan mereka, terasa kepala ini diketuk-ketuk dengan kuat. Sebab nasihat-nasihat dlm blog itu sgt terkena atas kepala saya. Maka, mengalir air mata ini laju-selaju-lajunya.
 
Eh kawan-kawan. kata-kata atas ni cuma baru pendahuluan. Hehe. Point pentingnya ialah kata-kata how to be a professional weblogger?


Dengan lafaz bismillah, saya copy ayat ni dari blog USYAHIDU™.

SEGMEN : NAK KAD RAYA AIDILFITRI

1 ulasan :
Hah, gempak seyh tajuk neh. haha. Hari ni, budumasham belum ada mood nak story apa-apa isu semasa untuk hari ni, memandangkan jadual padat dengan aktiviti-aktiviti di kampus. Aiceh *macam Ustaz Azhar Idrus la pula

Baiklah, firstly, budumasham belum pernah join apa-apa segmen dalam dunia blogging neh. *Hek eleh, itu pon nak cerita ke? 
Sebenarnya, blog budumasham telah ditag oleg blog leen cikmisi. dalam segmen kad hari raya.
Hah, klik lah gambar banner atas ni untuk ke segmen tu eh. Sesapa yang telah follow blog abam budumasham, bolehlah join untuk dapatkan kad raya edisi terhad neh. (tambah-tambah pulak cerita).

Uhu, terharulah ada juga yang nak beri kad raya neh, sebab dari kecil tak pernah dapat kad raya. Untuk pengetahuan, kad raya juga merupakan tradisi turun temurun oleh masyarakat Melayu. Boleh tengok artikel saya yang lepas

Cuma ulangan kajian/muraja'ah. Terdapat beberapa tradisi masyarakat Melayu yang boleh diamalkan untuk eratkan lagi hubungan antara sesama Muslim. Apa dia ya?

  • Bermaaf-maafan. Bermaafan ini sangat di anjurkan dalam Islam, bukan sekadar dalam sambutan Hari Raya sahaja, tapi hari-hari biasa pun Islam sangat menggalakkan
  • Berziarah-menziarahi. Tradisi ni juga sangat digalakkan untuk memper-eratkan yang renggang
  • Bertakbir, bertahmid dan memuji Allah SWT. Tradisi ni memang tak sah kalau tiada di bulan Syawal. Bukan sahaja di galakkan dalam tradisi Melayu, tapi dianjurkan juga dalam Islam. 
Sehubungan dengan ini Allah berfirman di dalam Al Quran, ertinya: “Dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa sebulan Ramadhan dan supaya kamu membesarkan Allah dengan Takbir dan Tahmid serta Takdis kerana mendapat petunjuk-Nya dan supaya kamu bersyukur.”

  • Pakai pakaian cantik, baru dan bersih 
  • Banyak lagilah tradisi Melayu neh. 

Eh, mengarut jauh dah ni. Ehe, tazkirah ringkas kena sentiasa disampaikan kerana firman Allah SWT :
Berilah peringatan, sesungguhnya peringatan memberi manfaat bagi orang-orang mukmin 
Dengan lafaz bismillah, budumasham nak tag Roti Vanilla untuk join segmen ni. Itu pun kalau beliau nak.

SEGMEN INI BERAKHIR PADA 12 OGOS 2012.. KAD AKAN DI POSKAN PADA 13 & 14 OGOS 2012. BILANGAN PENERIMA KAD ADALAH 25 ORANG. JIKA RAMAI RAKAN YANG MENYERTAI SEGMEN INI, BILANGAN PENERIMA AKAN DI TAMBAH.. SEKIAN

Sabtu, 4 Ogos 2012

Aidilfitri: Antara Adat, Sunnah & Tradisi

2 ulasan :

Alamak, Raya lambat lagi. Tapi Sibuk menulis tentang Raya. Ehe, apa pon tulisan ini memberi sedikit perkongsian yang seharusnya diberi perhatian. Mungkin beberapa ciput kumpulan orang yang belum mengetahui apa yang dianjurkan dalam Islam pada Hari Lebaran ini. 

Yeah, antara sebabnya, masyarakat Melayu telah mencampurkan antara adat dan tradisi dengan apa yang dianjurkan dalam Islam. Takut-takut kita menganggap satu adat itu ialah disuruh dalam Islam. Namun, jika adat itu tak bercanggah dengan garis yang telah ditetapkan, bukanlah suatu kesalahan. 

Ehe, tak salah pun dalam kehidupan kita mengamalkan adat yang dipopularkan oleh nenek moyang kita. Asalkan tak melangggar Syariat. 

Masih ramai yang belum sedar bahawa sebahagian adat mempunyai unsur-unsur yang sangat bahaya dala agama. Jadi perkara yang perlu jaga ialah, JAGA I'TIQAD/AKIDAH.

Jom kita tengok, apa adat, tradisi dan Sunnah pada Hari Aidulfitri ini.

Antaranya termasuk:

MEMASANG PELITA PADA MALAM 7 LIKUR

Malam tujuh likur merupakan malam 27 Ramadan dan biasanya kita akan memasang pelita atau panjut bermula malam tujuh likur. Digunakan untuk menerangi jalan suatu masa dahulu, kini ramai yang memasang pelita sebagai hiasan menyambut Hari Raya, malah digunakan untuk menyalakan bunga api! Oho, jgn lah main bunga api tanpa pengawasan ibu bapak
 
Suatu masa dahulu juga pelita tersebut dipercayai untuk menyuluh jalan roh-roh orang mati supaya memudahkan mereka menemui jalan pulang ke rumah. Namun itu cuma kepercayaan karut dan tahyul dan menjadikan hukumnya haram.

Maka sekiranya anda ingin memasang pelita, pasanglah sekadar untuk menggamit nostalgia!

MENYEDIAKAN JUADAH HARI RAYA
Tidak sah raya di negara ini tanpa ketupat, lemang, rendang, lodeh, kuah kacang dan kuih-muih pelbagai rupa dari yang tradisional seperti semperit, sarang semut dan bahulu sehinggalah kuih-muih dengan nama barat seperti Almond London atau nama produk seperti biskut Mazola.
[Kredit]
Malah kini ada pula bahulu pelbagai rasa, dari bahulu coklat, blueberry dan perisa pandan. Tak mengapalah. Asalkan tiada sesiapa terfikir nak memulakan resipi rendang blueberry.

MELAUNGKAN TAKBIR :-D

Sebaik sahaja anak bulan Syawal kelihatan, sunat hukumnya untuk melaungkan takbir dan diteruskan sehingga imam naik ke atas mimbar. Ia bukan semata-mata untuk memeriahkan sambutan dengan laungan yang mendayu-dayu, tetapi juga sebagai tanda semangat kerana berjaya dalam perjuangan menentang hawa nafsu dan bersyukur dengan anugerah yang telah diberikan Allah sebagaimana dalam firman-Nya dalam surah al-Baqarah ayat 185:
"Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengangungkan Allah atas petunjuknya yang diberikan kepada kamu, dan supaya kamu bersyukur."

MANDI SUNAT AIDILFITRI 

Begitu mudah untuk peroleh pahala pada Hari Raya. Anda hanya perlu berniat untuk mandi atas kedatangan Aidil Fitri. Namun sekiranya rakan anda terlalu lama mandi sunat Aidil Fitri di dalam bilik air, maafkanlah dia.

MAKAN BUAH KURMA

Satu lagi perbuatan sunat pada Hari Raya merupakan amalan memakan buah kurma dengan bilangan yang ganjil sebelum ke masjid untuk menunaikan solat Sunat Hari Raya. Hadith Rasulullah SAW ada menyebut:

"Dari Anas ia berkata: Rasulullah SAW tidak keluar pada waktu pagi Hari Raya Fitrah sehingga dimakan baginda terlebih dahulu beberapa biji tamar dan berkata Murajja' bin Raja telah diceritakan kepada Ubaidullah ia berkata: telah diceritakan oleh Anas dari Nabi SAW: Dan baginda memakan tamar itu dalam bilangan ganjil."

Tapi ini agak ganjil sikit dalam masyarakat Melayu. Masa berpuasa beli sebundle kurma, masuk hari raya terus lupa kurma tu. Ehe, Mana taknya, ketupat, rendang, dodol, lemang dan macam2 lagi.

SOLAT SUNAT HARI RAYA

Hadis nabi ada menyebut: "Dari Al-Baraa' ia berkata: Aku mendengar Nabi SAW berkhutbah, sesungguhnya yang awal-awal sekali kita mulakan pada hari ini (Hari Raya) ialah sembahyang."

Haruslah diingatkan, sekalipun solat sunat Hari Raya bukan sahaja perkara sunat malah dah menjadi tradisi umat Islam untuk mengerjakannya, Semua itu tak bererti sekiranya anda tidak pernah mengerjakan solat yang wajib.

MENZIARAHI TANAH PERKUBURAN
Sekalipun tiada tertera di dalam sunnah mengatakan kewajipan menziarahi tanah perkuburan pada Hari Raya, ia tetap menjadi tradisi. Kebiasaannya dilakukan selepas solat sunat Hari Raya, tradisi menziarahi kubur ini adalah untuk mendoakan mereka yang telah pulang ke Rahmatullah dan mengingati kematian 

BERPAKAIAN BARU

Bila lagi anda akan melihat teman sekerja/sekuliah/sekelas and bla bla bla yang selama ini tidak pernah berbaju kurung tampak ayu mengenakan kurung satin serba baru? Hari Raya merupakan hari di mana tua dan muda saling berpakaian baru atau paling tidak pun berpakaian kemas. Pelbagai jenis pakaian tradisi boleh dilihat pada hari ini. Baju kurung biasa, kurung Pahang, kebaya Riau, kebaya nyonya, cekak musang, teluk belanga, jubah, jubah kelawar, abaya dalam pelbagai warna. Baju raya saya tahun ni Hijau. Ehe

BERMAAF-MAAFAN

Mana ada waktu lain yang lebih syahdu selain daripada bermaaf-maafan di pagi raya. Bermula dengan yang kecil bersalam-salam dengan yang dewasa, anak dengan ibu bapanya, ibu bapa dengan datuk dan nenek dan begitulah seterusnya. Inilah masanya untuk memohon semua salah dan silap (zahir dan batin) yang dilakukan selama ini. Atau buat anak-anak kecil, inilah masanya untuk mintak duit raya! :-D

KUNJUNG-MENGUNJUNGI

Amalan kunjung-mengunjungi merupakan satu tuntutan dan tradisi yang tak akan pernah lapuk ditelan zaman. Inilah waktunya untuk saudara-mara yang saling tidak mengenal mula bertaaruf. Inilah masanya untuk bertemu dengan rakan-rakan yang sudah lama tidak bersua muka. Inilah juga masanya untuk merapatkan kembali jurang antara sesama Muslim. Inilah masanya bertemu jodoh. Eh!

MEMBERI DUIT RAYA

Tradisi yang paling disukai oleh kanak-kanak, Hari Raya bagaikan tidak lengkap tanpa sampul raya pelbagai warna yang biasanya akan bersepah di atas lantai lima minit selepas diberikan. Ikut kepada si pemberi untuk memberikan sebanyak mana yang mereka nak, tradisi ini dilihat sebagai satu usaha untuk gembirakan orang yang terchenta dan dalam masa yang sama boleh jugak sebagai satu sedekah. 
Ada juga yang menjadikan sampul duit raya sebagai koleksi, tidak ubah seperti pengumpul setem!
Harap-harap tahun ni, saya masih dapat duit raya =)

MENGADAKAN RUMAH TERBUKA

Tidak sah Hari Raya tanpa ada jemputan ke rumah terbuka. Selain merapatkan ukhuwah sesama insan, majlis-majlis sebegini juga membolehkan semua sanak-saudara, rakan taulan dan jiran-jiran untuk bertemu dalam satu majlis. Bertemu jodoh? Pon boleh juga! :-D

PUASA ENAM
Nabi saw. bersabda, "Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian dia berpuasa enam hari dari bulan Syawal maka itu seperti dia berpuasa sepanjang tahun." (HR Muslim)
Puasa enam kini popular dan menjadi satu daripada usaha yang dilakukan pada bulan Syawal. Bukan je untuk mendapatkan pahala malah ia cara terbaik untuk membakar lemak akibat pengambilan rendang ayam yang berlebihan! EHE.


Aha, akhir kata. Saya ambil kesempatan nak ucap Selamat Hari Raya. Takut tak sempat wish. HEHE
Puasa bagi penuh dulu der!

Meh follow twitter gua : https://twitter.com/SafIbnRahman