Sepatah Kata Dari Admin

Berkata Admin BuduMasham:

"Sekiranya didapati artikel dan tulisan dalam blog ini menyalahi sunnah, maka tinggalkan blog ini, dan ikutilah sunnah. Apa yg baik, diambil, apa yg buruk, jangan segan-segan untuk menegur"

Followers

Tweet!

Like This Blog!

Ahad, 26 Disember 2010

Langkah Pemantapan Jiwa yang Kekosongan

2 ulasan :
Salam 'Alaik

Bismillah..

Dalam entry saya kali ni, saya nak kongsi sikit ilmu kepada pembaca setia blog hamba Allah nih.

Dalam hidup serba penuh ujian mehnah ni, kita perlu mantapkan cara kehidupan kita sikit demi sikit secar berperingkat mengikut kemampuan masing-masing. Antaranya ialah :

  1. Selalulah kunjungi Masjid. Khusus bagi lelaki. Kalau tak silap saya dalam mazhab imam Hanafi, tak sah solat bagi lelaki kalau tidak berjemaah. Jadi, bg kaum lelaki, rajin2kanlah kaki tu ke masjid. Terlalu banyak fadhilatnya. Bila kita ke masjid, kita secara automatik akan berasa rendah hati dengan tuhan. Kita akan mengira berapa dosa kita yang telah kita lakukan. Dan satu lagi tips untuk menjadi lelaki yang baik dan Suami yang mithali. Contohilah sifat Rasulullah S.A.W.
  2. Penuhilah dada dengan ilmu bermanfaat. Dapatkan ilmu sebanyak mungkin. Imam Syafie pernah bermadah, Keperluan ilmu bermanfaat umpama Keperluan kita terhadap makan, minum, pakaian dan pasangan. Rajin-rajinlah ke majlis ilmu berdekatan khususnya Masjid yang kini di Selangor telah di upgradekan sebagai tempat menimba ilmu bermanfaat. Negeri lain pon OK gak..heee..
  3. Melawat tempat-tempat yang boleh timbul rasa kagum kita kepada penciptaan alam semesta yang serba indah. Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. selalukan kita dengar ayat ni? Kalau kita diberi pilihan samada Genting Highland dengan Cameroon Highland, mana yang anda akan pilih? Pilihlah Cameroon Highland, kerana disana tercipta taman-taman indah. kita akan rasa kagum dengan penciptaan alam ini. Sungguh maha besar Allah dan maha suci Allah dari menyerupai makhluq2..
  4. Pebanyakkan berzikir, khusus kepada mereka yang dalam kesedihan dan gundah-gulana..hehe..berzikir dengan penuh keikhlasan, dan memahami ucapan zikir itu dengan mendalam. InsayAllah, jiwa akan terisi dengan aura Tingginya Tuhan itu. Semoga Bahagia.
  5. Perbayakkan minum air kosong dan disusuli dengan bacaan Bismillah. dengan ini, kita dapat seimbangkan makanan yang telah kita telan sebelum itu. Daripada terlebih gula, kita boleh seimbangkan, dengan izin Allah yang maha Kuasa, kita terhindar dari kebanyakkan penyakit. Kurangkan minuman seperti Teh, Cocacola, Apa-apa yang bergas dan lebih gula.
Alhamdulillah, tips-tips ini, saya sendiri yang buat, muga bermanfaat untuk para pembaca. Segala tips ni boleh dan dialu-alukan share kepada kawan-kawan yang lain..
Dan nasihat ini khas untuk diri saya yang kadang-kadang merasa kekosongan jiwa...hehe..peace!!

Isnin, 29 November 2010

Lagu Best yang selalu Terlepas pandang

Tiada ulasan :
Lagu yang patut anda semua miliki, namun kebanyakan orang yang terlepas pandang. Best lagu nih..Antaranya:
Dapatkanlah lagu-lagu memuji Tuhan, moga Iman kita bertambah dan ditingkat-tingkat lagi..huu

Banyak lagi audio menarik.. Klik ni

Isnin, 22 November 2010

Gara-gara pengaruh blog

Tiada ulasan :
Salam...

pagi2 buta yang penuh dengan keindahan ni, aku xde idea sangat nak writing. Just nak share ngn para visitor, yang aku baru je sign up akaun Tumblr. Dan sebelum tu, nak jadik cerite, pagi ni aku baru je balik dari telan 2 keping roti kosong dan secawan teh tarik di warung Siang Malam berhampiran kampus aku nih..

Din mengantok

Aku dan Din..
huu.. Then, aku terbaca blog orang. Blog ni selalu suggested by Shida Shidot. Dalam entry tu, beliau galakkan sign up akaun Tumblr. huu, Aku pegi la usha jap, ape yang ade dalam Tumblr tu, bukak2 je seperti dipakse untuk sign up, aku pon try2 je lah. Wah, nampak best gak blog nih. huu. So, kawan-kawan, aku galakkan gak lah try blog ni..hehee..macam zizie zizot gak..aku ni ketinggalan zaman huu..

Sape nak try?kelik at here. huu...

dan aku nak share gak blog @tumblr yang aku dah create



Khamis, 4 November 2010

Lirik Lagu Opick – Cahaya Hati

Tiada ulasan :
Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau selalu terjaga yang memberi segala

Reff:
Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala

Back to Reff:
Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Back to Reff:
Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah

Selasa, 2 November 2010

Boring2 boring..

4 ulasan :
Sedang dilanda keboringan ni deh..hehe..
satu hari ni, aku dilanda keboringan..sehinggalah sahabat satu hobi denganku(melalak), mengajak aku keluar jalan2..huh, xhabis2 jalan je..buku xbukak2 lagi nih...petang tu aku ngan Din bersiar2 ke Mydin Mall Terengganu. aku bawak laptop kesayangan aku(selalu wat hal)..yelah, takot boring deh..Din masuk mydin tuh. Beli barang aksessori dy..aku lepak kat warung mapley sambil2 online FB..huh, laju weh..bes je main deh...susah nak dapat line gitu kat kampus..wah, aku pon download la banyak2 lagu2 tanpa vokal untuk bekalan mengisi masa lapang, aku xkire lagu ape, aku download je..tmasuklah nasyid, lagu jiwang karatz..huu, then, sampai la waktu magrib, cepat2 aku balek, lepas solat maghrib sama2 dgn Din.

Then din wat lagi plan..
apa kate kite g warung siang malam jap g?
boleh online lagih..

aku orait je.. aku siap2..


lepas solat Isyak, aku pon chaw dgn melulu, hua33..aku pon melepak la kt situ...huh,, buang masa je aku ni melepak..nape la an??hihihih




Sabtu, 30 Oktober 2010

oho, tidak...Rindu..Rindu serindu rindunya....

Tiada ulasan :
salamualaikum..
aku cukup letih hari ni..but aku still gagah nak conteng-conteng blog aku nih..

malam ni, aku rasa aku cukup sengsara. Jiwa aku tak nak berapa tenang. 
study week ni btol2 wat aku rasa serba salah...bila aku wat keputusan nak balek, ade la alasan dibenak, "weh, klo balek, xbace buku la aku kat uma", but apa yang berlaku sebaliknya? aku fikir, aku stay sini, dapatlah aku study sikit2, namun hampeh, hampir segala tindak-tanduk aku, aku bagai berenang dalam lautan dosa. Aku dah menipu parents aku, sanggup aku cakap xmo balek sbb nak study kat sini. Aku rase tertekan!!Aku xnak salahkan sesiapa, ni memang salah aku sendiri dan ni pilihan aku. Allah dah bagi jalan, aku yang memilih. 

Sepanjang aku dalam study week, aku banyak membuat perkara lagha drpda mengingat kekasih Abadiku, :
  • Solat dah jarang berjemaah di surau/masjid
  • kerap ngadap laptop, kdg2 smpai 2/3 hari terus menerus tak tidur
  • keluar makan dengan kaum berlainan spesis
  • gelak-gelak
  • ngadap movie
ooh.. Tuhan, peliharalah aku dari semua ni. Aku sedaya upaya dah, but aku masih kalah dengan nafsu. Mak bg duit untuk belanja harian sendiri *makan,minum* tapi aku banyak habiskan dengan beli minyak motor, boros!


emm, ni baru muqaddimah..belom masuk ayat topik

Petang tu, aku jalan2 buang masa, duk bertenggek atas motor bersama makhluk2 bertanduk melakukan kerja2 yg sia-sia, aku sempat membalas mesej dari bonda. "bu, mat rindu sgt kat ibu"...*aduh, berkaca lak mate aku nih*.. beliau tanya pasal tiket balekku, aku jawablah yang aku belom setel membelinya, then dy tanya, cukup ke duit? aduh, soalan ni paling berat aku nak jawab, aku rasa dah banyak aku habiskan duit ibu dengan benda-benda tak tentu hala.  Lalu aku pon jawablah dengan jujur kedudukan kewangan aku sekarang. beliau kate "takpe mat, nnti ibu bank in duit"..ya Allah, air mata ku berjujuran dan jatuh ke bumi mengikut arah angin deras menunggang motor dengan kencang.

Insan yg ku rindui tu sekali lagi buat mata aku basah dengan buat pengunguman yg beliau akan ke Bandung, Indonesia minggu depan. Ini bermakna, aku balek rumahku nanti tanpa disambut dengan pelukan seorang ibu, aduh, manje sangat aku ni dengan bonda.  da la..xde idea lagi nak tulis pe..





Jumaat, 29 Oktober 2010

Ibu

2 ulasan :
Salam'alaik
Apa yang aku nak sntuh pasal ibu?? Ada apa dengan ibu??
huh, sape xsayang ibu? akulah antara anak daripada kalangan anak-anak yang sayang ibu..huu~~ sebak la nak tulis entry bab ni..aku malam ni rasa terdetik nak write this title sbb aku teringat pada bondaku dirumah. Tak sabar ku menjengoknya dikampung..Teringat satu hal, malam ni, aku belek2 rak buku aku, ingat nak study la sikit sebagai persediaan final exam nanti, but, mood aku belom hadir untuk itu. Lalu aku capai semula buku yang bondaku hadiahkan padaku, "Dahsyatnya Doa Ibu"

dasyatinu.gif

Buku yang amat bernilai bagiku..Syukran ibu, aku sayu je malam tu bace kandungan buku ni..sesekali aku kagum dengan kata-kata yang indah dalam buku ni..Ye, mmg indah, memang bijak pengarang memukau pembacanya. Aku suka ayat ni " Ibu adalah orang yang keramat bagi seorang anak. Ibu adalah sumber kemudahan hidup bagi setiap anaknamun ramai orang tidak menyedari hal ini. Doa-doa yang ibu ucapkan untuk anaknya mampu menggoncang langit dan mengubah takdir lohmahfuz. Doa-doa ibu berupaya mengelakkan malapetaka dan bencana serta membuka pintu rahmat Allah"

Menarik tak?

Entahla kalo tak menarik, but for me that words drive me shocked..
Banyak sangat cerita-cerita menarik yang boleh dijadikan teladan kat buku nih, aku malas nak copy semula, xbaik lak copy2 karya orang..(aiceh)..


so, dalam masa beberapa hari lagi aku akan bertemu dengan insan yang punya sifat keibuan tu, anakmu ini merinduimu ibu. Ya Allah, panjangkan umurku untuk aku berpeluang bertemu dengan orang yang payah melahirkanku..amiin  :""- |

Nasihat Imam Hanbali

Tiada ulasan :
Antara Nasihat Imam Hanbali

  1. Dunia ini adalah tempat beramal sementara akhirat tempat menerima balasan. Sesiapa yang tidak beramal di sini akan menyesal di sana.
  2. Kemuliaan diertikan sebagai meninggalkan perkara-perkara yang diingini kepada perkara yang ditakuti.
  3. Diam orang berilmu kerana takut dan takwa. Diam orang jahil tidak berilmu.
  4. Manusia yang berkehendak kepada ilmu seumpama berkehendak kepada makanan dan minuman.
  5. Berbahagialah mereka yang banyak menyebut nama Allah
  6. Jangan kamu mengambil ilmu dari orang yang mempelajarinya dengan tujuan keduniaan.
  7. Sesiapa yang menolak hadis akan tertolak hingga ke jurang kebinasaan. Sesiapa yang mati dalam Islam dan mengikut sunnah Rasulullah maka matinya dalam kebaikan.
  8. Bertanyalah kepada ahli hadis dan jangan bertanya kepada ahli fikir kerana mereka(ahli hadis) tidak bercakap menurut pendapat sendiri.
  9. Sesiapa yang menghormati ahli hadis maka tinggilah kedudukannya di sisi Rasulullah. Sesiapa yang menghina ulama hadis maka hinalah kedudukannya disisi Rasulullah.
Sumber : Novel Sejarah Islam ; Imam Hanbali, Penegak Kebenaran oleh Abdul Latip Talib

Mohd Safwan Bin Abd. Rahman
Dip. Usuluddin,
Universiti Sultan Zainal Abidin
hamba Allah

Isnin, 4 Oktober 2010

wujudkah cinta Islamik?? - sumber Facebook

2 ulasan :
Assalamualaikum..
‘Sayang’???
Saya terkejut apabila membaca
beberapa mesej daripada
handphone rakan saya itu. Dan
kelihatan muka si rakan itu
merah padam. Mungkin kerana
tidak menemui apa yang dia
kehendaki daripada handphone
saya..
Hal ini berlaku apabila dia
meminta untuk ‘melihat-lihat’
handphone saya dan saya pun
mengenakan syarat untuk
‘ melihat-lihat’ juga handphone
kepunyaannya. Dan inilah yang
terjadi..
Rakan saya itu merupakan
ketua Badan Nuqaba ’ di
universiti. Sangat berpengaruh
dan gemar memberi tazkirah.
Tetapi rupanya hanyut juga
dengan mainan nafsu..
“Ah, ana bercinta secara
islamik.”
“Islamik sangatkah kalau
sampai ada ‘sayang-sayang’?
Islamikkah kalau menaikkah
nafsu? Dan itukah yang Islam
benarkan untuk telefon berjam-
jam dan bermesej ‘sayang-
sayang’?” Soal saya kembali.
Dan dia diam membisu..
Entahlah. Saya sendiri tidak
dapat memikirkan mana yang
betul-betul baik dan mana yang
salah. Sebetulnya ini bukan kes
pertama yang saya temui. Dulu
saya pernah ditegur kerana
bercinta oleh seorang orang
kuat dalam Badan Nuqaba ’..
Tetapi pada suatu hari saya
terlihat pula orang yang
menegur saya itu keluar
berdua-duaan dengan
perempuan. Yang pasti bukan
adik atau saudaranya kerana
saya kenal juga dengan dia..
“Patutkah kamu menyuruh
manusia supaya berbuat
kebaikan sedang kamu lupa
akan diri kamu sendiri; padahal
kamu semua membaca Kitab
Allah, tidakkah kamu berakal ?”
(Al-Baqarah: 44)
Janganlah sorokkan keburukan
sendiri dengan cara
menunjukkan yang anda orang
yang betul-betul faham akan
agama..
Adakah istilah ‘Cinta Islamik’?
Dulu saya juga pernah
menggunakan istilah ini.
Menyukai seseorang tetapi
hanya sms sahaja menjadi
penghubung. Tidak pernah call
langsung dan tidak pula
terkeluar perkataan ‘sayang’
atau yang menaikkan nafsu.
Semua saya cuba kawal seboleh
mungkin..
Tetapi betulkah cinta seperti itu
yang saya hendakkan? Saya
berfikir balik kerana walaupun
sekadar sms sahaja sudah
mampu menyebabkan saya
sedikit lalai, dan cerita yang ini
anda boleh baca di entri saya
‘ Ibadah Itu Cinta’..
Saya tidak menafikan memang
fitrah manusia itu menginginkan
sesuatu untuk mendorongnya
daripada orang yang berlainan
jantina daripadanya. Tetapi
perlulah dengan cara yang
terkawal..
Kalau sudah masuk sampai fasa
ingin ada perkataan ‘sayang’
daripadanya, saya sarankan dua
perkara. Pertama, kahwin dan
yang kedua tinggalkan sahaja.
Ini kerana jika fasa ‘sayang’ itu
terlalu lama berlaku sebelum
kahwin, ini mungkin akan
menyebabkan satu perasaan
pelik datang. Jemu..
Saya tidaklah tahu hormon jenis
apa yang dirembeskan keluar
atau bahagian saraf yang mana
akan bertindak balas apabila
menerima ransangan dan
menyebabkan perasaan jemu
dan bosan itu berlaku. Tetapi
itulah yang berlaku kepada
beberapa orang rakan saya
yang bercinta..
Mungkin dalam dua tahun boleh
bertahan. Tetapi kalau sudah
masuk tahun keempat, ramai
yang sudah mula terpisah.
Jawapan mereka, “Dah tiada
jodoh, nak buat macam mana.”
Nasib baik ada seorang yang
berani tanpa malu menjawab,
“ Dah jemu sangat.”
Berbalik kepada persoalan
betulkah ada istilah ‘Cinta
Islamik’. Pandangan saya, ada
bagi orang yang betul-betul
menjaga pergaulan. Menetapi
kehendak syariat. Cumanya
memang fitrah manusia pula
menginginkan sesuatu yang
lebih daripada apa yang telah
dia dapat. Dan dari situlah
timbulnya merengek-rengek
kepada pasangannya untuk
memberikan lebih daripada
sebelumnya..
Jadi, bolehkah berlaku ‘Cinta
Islamik’ sebelum pernikahan
jika begitu? Kemudian
pandangan saya tertumpu pula
‘ Cinta Islamik boleh berlaku
selepas pernikahan’. Cuma ini
sekadar pendapat saya dan ia
masih lagi boleh dipertikaikan
oleh anda jika mahu..
Jangan burukkan nama institusi
jemaah..
Hal ini saya kira memang
berlaku dan menyerang mana-
mana institusi jemaah
mahasiswa. Bercinta dalam
jemaah? Satu lagi idea pelik
yang cuba dimurnikan. Maaf,
cinta yang dimaksudkan adalah
cinta antara pasangan berlainan
jenis...
Mereka katakan kepada saya,
“ Inilah cinta islamik. Kami
bercinta kerana dakwah. Nanti
sudah kahwin bolehlah
meneruskan jalan perjuangan
ini. ”
Tetapi bila saya datang ke
biliknya, dia pula sedang
menelefon pasangannya. Dan
akibatnya saya terpaksa
menunggu sehingga tamat
gayutan perbualan tersebut..
Lelaki dan wanita yang baik
bukanlah yang bersembunyi di
sebalik kosmetik kata murni
berbau Islam seperti itu. Kalau
sudah salah janganlah
disembunyikan lagi..
Memang setiap manusia ada
ego tersendiri. Mereka akan
menyangka apa yang mereka
buat adalah betul. Dan kerana
itu perlunya kawan untuk
menasihatkan. Tetapi kalau
nasihat kawan sendiri mereka
cuba sangkal, apa lagi yang
boleh saya buat..
“Dan janganlah kamu campur
adukkan yang benar itu dengan
yang salah dan kamu
sembunyikan yang benar itu
pula padahal kamu semua
mengetahuinya. ”
(Al-Baqarah: 42)
Saya tertarik dengan seorang
rakan saya yang memang betul-
betul berminat menjadikan
seorang akhawat dalam
jemaahnya sebagai isteri. Dan
dia meminta tolong daripada
naqibnya yang merupakan
seorang ustaz untuk
menguruskannya..
Harapnya tiada ‘sayang-sayang’
yang hadir sebelum
pernikahannya. Dan yang ada
hanyalah kerjasama dalam
jemaah seperti dahulu juga.
Seperti sebelum dia
menyatakan hasratnya..
Ada seorang lagi rakan saya
yang sedang bertunang dan
bakal berkahwin dalam bulan
Disember tahun ini. Hendak
dikatakan kemaruk itu tidak
nampak sedikit pun. Tiada pun
sms ‘tanya khabar’ lagikan pula
hendak telefon. Dia harap jika
sudah berkahwin nanti, barulah
rasa-rasa ingin bertanya khabar
itu baru datang. Dan barulah
cinta berputik pada masa itu.
Alangkah seringnya..
Mentergesai kenikmatan tanpa
ikatan..
Membuat detik-detik depan
terasa hambar..
Belajarlah dari ahli puasa..
Ada dua kebahagiaan baginya..
Saat berbuka..
Dan saat Allah menyapa lembut
memberikan pahala..
Inilah puasa panjang
syahwatku..
Kekuatan pada menahan..
Dan rasa nikmat itu bakal
kurasa..
Diwaktu buka yang penuh
kejutan..
Ya Allah. Hambamu telah
tersesat jalan. Ampunilah dosa-
dosa hambamu ini.
Sesungguhnya engkau Maha
Pengampun dan Maha Penerima
Taubat. Berilah kekuatan
kepadaku untuk menghadapi
godaan keremajaan ini.
Anugerahkan kepadaku
perasaaan benci kepada
maksiat. Hiasilah diriku dengan
akhlak yang mulia. Ibu dan
ayah, anakmu berdosa. Engkau
jagaku sedari kecil dengan
kasih saying. Mengapa
kucurahkan kasihku kepada
orang lain..
Oh Tuhan, hambamu yang
berdosa,
Amin.... Ya Rabb. Moga Allah
terima taubatmu..
Kita berpisah kerana Allah.
Kalau ada jodoh tidak kemana..
Ya Allah,bantulah mereka. Kini
mereka datang kepintuMu
mencari redhaMu. Terimalah
taubat mereka
Dipetik dari:
Salim A.Fillah(Buku: Nikmatnya
bercinta selepas pernikahan)
Niat berkogsi kerana
Allah..pengajaran & peringatan
buat diri sendri dan semua, dan
tidak berniat untuk
menyinggung mana2
pihak..bersahabat kerana Allah
& Mengingat-mengingati kerana
Allah..
Wallahu'alam..

Ahad, 3 Oktober 2010

Benarkah Aku Munafik?

2 ulasan :


Assalamualaikum..
malam hening ni..hati aku sgt2 gudah gulana...malam ni gak aku cube nak coretkan sikit ape yg aku rase dalam diri aku...adakah aku ni munafik? adakah aku ni seorang hipokrit? bodoh la ko safwan kalo ko munafik...

Letih sgt apabila memikirkan tntg diri aku,terkadang aku termenung panjang,pelbagai persoalan seakan-akan menumbuk-numbuk di benakku,persoaln yg aku sendiri pun runsing utk meleraikannya,seakan aku tertipu dgn diri aku sendiri.Tapi tak akan aku sebodoh itu utk tertipu dgn lamunan yg ntah apa-apa ni.terkadang aku bermonolog sendirian “apa la nak jadi dgn ko ni safwan?,kadang-kadang aku tgk ko baik,tp knp tiba-tiba ko berubah,pastu jadi baik blk,sbnarnya ko ni baik ke jahat safwan??” seketika ku tersentak,yelah kan,aku pun tak pasti aku ni baik atau pura-pura cam baik,hipokrit.Adui..letih-letih.Ya Allah hanya Kau yg mampu meleraikan persoalan ini,bantulah aku untuk kenal siapa diri aku yg sebenar-benarnya.Antara Muslim semata-mata atau muslim yg mukmin.

“Apa yg blh aku ckp,ko mmg hipokrit safwan..!!” aku bermonolog lg.Alahai knp la aku menghukum diriku sendiri sbgai golongan yg berpura-pura.Alangkah bodoh dan jahilnya aku,membuka aib sendiri,tak ke tu nama kerja yg sia-sia?Sedangkan Islam pun melarang keras umat manusia membuka aib dan kesalahan yg dilakukannya dgn memberitahu kpd org lain.Dah la blog ni very2 open,satu dunia blh baca ko punya penulisan tau tak??,tak ke itu memalukan??Knp la ko ni bodoh sgt safwan??knp ko kata yg ko ni “HIPOKRIT”.Haha..tak lah,Don’t jugde it only by my writing ok,sabar dulu,ni aku nk citer pd korang knp aku kata yg aku ni hipokrit.


Nasihat Ustaz & Ustazahku
 
Jiwaku menangis tertekan,aku tidak mampu lg untuk menghadapi semua ini,aku tidak sanggup utk terus ditikam oleh soalan-soalan yg mampu melunturkan mahmudah yg ada pd diriku ini.Aku tidak mahu digelar hipokrit krn tidak istiQomah dlm setiap tutur kata yg ku ungkapkan,aku tidak mahu dilabel sebagai golongan “ckp tak serupa bikin”sungguh,Aku runsing dan kecewa dgn apa yg terjadi.Aku mula termenung,mula mengamati kata-kata yg prnh aku dengar dulu.

“Safwan,cukuplah berpura-pura pd diri sendiri,tak payahlah hipokrit didepan Allah,kembalilah kpd fitrah kita yg sebenar,jadi la diri enta yg sebenar” Kata-kata yg cukup berbekas di hati aku.

“Mengapa ustaz ckp aku hipokrit??betul ke selama ini aku telah berpura-pura??Astarghfirullah..apa yg telah aku lakukan ni,tuhan maafkanlah aku” hatiku bermonolog sendirian.

Aku kembali bertanya “Hipokrit..?? apa yg ustaz maksudkan??” aku buat-buat tanya krn mahukan kepastian.

“Camni safwan,enta kena ingat bahawa kita dilahirkan dgn keadaan yg baik,dan fitrah kpd seorang manusia itu semestinya sukakan kebaikan,jika ditanya pada perompak sekalipun adakah dia mahu masuk ke syurga??sudah pasti dia mahu bkn??Jadi ini menunjukkan bahawa fitrah kita adalah cintakan kebaikan walaupun perbuatan kita tidak sama dgn apa yg kita ungkapkan” ustaz mengulas panjang.

“maksudnya??” aku kembali bertanya.

“maksudnya amat senang safwan,enta tak payahlah berpura-pura berperangai buruk,ana tahu enta sebenarnya baik,mengapa perlu berlagak jahat sedangkan fitrah kita adalah baik,akhlak yg baik akan terzahir dari hati yg suci yg sentiase berzikir mengingati Allah,manakala akhlak yg buruk itu adlah perangai syaitan yg lahir dari hati yg gersang dari mengingati Allah,jadi knp kita perlu berpura-pura berperangai buruk seperti syaitan??” terang ustaz sambil tersenyum.

Seketika lidahku kelu memikirkan apa yg dikatakan oleh ustaz,fikiranku jauh melayang sambil tersenyum hambar.


Sekadar Renungan,
“Dan (alangkah ngerinya),jika sekiranya kamu melihat org-org yg berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan tuhannya,(mereka berkata), “Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami(ke dunia), nescaya kami akan mengerjakan kebajikan.Sungguh, kami adalah org-org yg yakin”
(As-Sajdah ayat 12)

Sabtu, 2 Oktober 2010

Islam membenarkan cinta

Tiada ulasan :
islam merupakan agama yang indah..bukan agama yg mengongkong. bukan agama yg sebarangan menghalang kebebasan naluri manusia...


aku dapat sebuah video dari teman sejatiku. semasa aku menonton video ini, mengalir air mataku.huu, sedih.. hayatilah video ini..



Jumaat, 10 September 2010

surat Untuk Kekasih...

Tiada ulasan :


Sudah lama kita tidak bersua. Aku percaya engkau juga memiliki perasaan rindu yang mencengkam sepertiku. Namun aku tetap bersyukur kepada Allah yang kerana tidak menemukan kita. Ya, kalau aku menemuimu mungkin inilah peluang syaitan menyesatkanku dan membawaku jauh dari Allah. Walaupun begitu, aku tetap menyayangimu, sayang…

Aku masih ingat pertemuan kita yang pertama dulu, bila mata kita bertentang, tubuh badanku rasa begetar. Engkau tahu mengapa? Kerana engkau amat cantik dengan pakaianmu yang cantik dan agak seksi. Perfume yang engkau pakai…pergh !!! Mengancam betul. Sebab tu, aku tergamam sehingga badanku menggeletar…

Selepas tu, kita sama-sama pergi ke restoran KFC. Ingat tak lagi? Di sana, aku belanja engkau makan. Sambil makan, kita borak-borak. Kita saling berkenalan dengan lebih rapat lagi. Lepas tu, kita jalan-jalan kat Taman Tasik…Masa tu bermula episod ‘cinta sejati’ kita. Engkau memegang tanganku. Seronoknya engkau buat begitu. Tak pernah sebelum ini seorang permpuan memegang tanganku… Aku pun apa lagi, menggenggam erat tanganmu. Hinggalah menjelang maghrib, baru kita pulang ke rumah masing-masing.

Malam tu aku tak boleh tidur. Ada sesuatu yang mengganggu perasaanku. Perasaan yang menyebabkan aku rasa bersalah. Aku cuba mengambil wudhu’ dan terus tidur. Dalam tidur itu aku mimpikan dirimu, sayang… Engkau datang dalam keadaan yang amat busuk dan pakaian kau kotor dengan darah dan nanah…aku bertanya ketika itu “kenapa sayang…apa dah jadi pada sayang…” Engakau hanya tunduk diam dan menitiskan air mata…tiba-tiba engkau bersuara “Tolonglah sayang, abang…”

Aku terkejut dari lamunan mimpi itu lalu dengan tak semena aku ucap “Astaghfirullah…apa yang perlu aku tolong insan yang aku sayangi ni?...”

Seminggu selepas itu, engkau menelefonku. Engkau nak jumpa aku di luar. Rindu katamu…Aku pun terus bersiap-siap dan keluar dari rumah. Sebelum sampai di tempat yang dijanjikan, aku sempat membeli sesuatu kepada sayang…Setelah sampai di tempat yang dijanjikan, engkau terus menerpa kearahku hendak memelukku, tetapi aku sengaja mengelak dengan berkata aku hendak ke tandas…

Bila aku kembali, engkau sudah siap menungguku di sebuah kerusi panjang. Aku duduk jauh darimu. Aku masih ingat apa yang kita borakkan hari tu…

“Abang ni…kenapa duduk jauh dari sayang. Dah tak sayang kat sayang ke?”
“Sayang, abang bukan tak sayang kat sayang, Cuma abang bimbang, nanti kita tak dapat duduk dekat-dekat dalam syurga nanti..”

Engkau tunduk. Aku rasa engkau tunduk tanda mengerti apa yang aku maksudkan..

“Abang, bolehkah sayang pegang dan kucup tangan abang sebagai tanda setianya sayang pada abang?”

“Sayang, andainya sayang ingin setia pada abang, tangan ini kita gunakan untuk membantu satu sama lain di yaumul mahsyar ye, sayang!”

Engkau tak jadi memegang dan mengucup tanganku. Alhamdulillah…

“Abang nak tau, semalam sayang pergi set rambut kat kedai sebab nak jumpa abang hari ni. Abang nak tengok? Sayang tunjukkan kat abang ye”

“Sayang, jangan buka tudung sayang tu. Abang takut nanti rambut sayang yang cantik tu dibakar dek api neraka.rugi je sayang setting rambut tu.”

Engkau batalkan niatmu itu walaupun wajahmu nampak sedikit kecewa.

“Abang dah seminggu kita tak jumpa kan? Sayang rindu sangat kat abang,tau!”

“Abang pun rindukan sayang. Sebab tu abang belikan hadiah ni untuk sayang.”

Engkau ambil dan buka buka bungkusan itu. Wajah kau nampak tenang ketika itu.dalam bungkusan tu aku letakkah sehelai tudung labuh, seutas tasbih dan senaskah Al-Quran. Engkau masih menyimpannya ke,sayang? Aku berharap engkau lebih merindui Allah daripada engkau merinduiku…Selepas tu aku menceritakan mimpiku kepadamu. Fahamlah engkau mengapa aku berbuat begitu kepadamu.

Hingga hari ini kita tidak berjumpa selepas kejadian itu, Namun cinta kita tetap bersemi dan subur bersama kewangian keredhaan Allah…Aku dan engkau akan bertemu juga suatu hari nanti bila kita sama-sama bersedia untuk mendirikan rumah tangga. Sayang, aku mahu berkongsi hidup di syurga bersamamu.

Ya Allah, ampunilah kami berdua dan satukanlah kami sebagai suami isteri dengan keredhaanmu. Satukanlah kami juga di dalam jannahmu. Janganlah engkau pisahkan salah seorang dari kami atau kedua-dua kami ke dalam nerakamu yang amat perit dan pedih. Semoga Engkau ya Allah mengizinkan kami bersama selamanya di dunia dan akhirat…
artikel ni aku 'copy paste' je dari blog mmbe aku...aku suke sgt2 artikel ni...

Khamis, 2 September 2010

Jom Buat Maksiat...

Tiada ulasan :
ada kisah, suatu hari seorang murid bertanya kepada tok gurunye...

Murid: tok guru, apakah boleh saya melakukan maksiat?

tok guru: silakan, tapi dengan 5 syarat..

  1. Jangan kau makan rezeki Allah
  2. Jangan duduk bumi Allah
  3. Lakukanlah maksiat di tempat yg Allah tak melihat kamu mmbuat maksiat
  4. Jika datang malaikat maut untuk mencabut nyawamu, katakan padanya " Lewatkanlah ajalku, aku nak beramal dan bertaubat dulu"
  5. Di akhirat kelak, apabila malaikat Zabaniyah(malaikat menjaga Neraka) mengheretmu untuk dicampakkan ke neraka, katakan padanya, " tempatku dalam syurga, bukannya Neraka!"
setelah mendengar 5 syarat itu, murid itu serta-merta menangis lantas berkata:
TAK MUNGKIN AKU MELAKUKAN DOSA, TAK MUNGKIN AKU ENGKAR, MAKSIAT KEPADA ALLAH YG TELAH MENCIPTA AKU, YG TELAH MENGURNIAKAN SEGALA NIKMAT, YG TELAH MEMBERIKAN SEGALA KEMUDAHAN UNTUK TINGGAL DI MUKA BUMI INI, YG MENENTUKAN AJALKU DAN NASIBKU DI SYURGA ATAU NERAKA...
oleh itu saudaraku sekalian...
SAHUTLAH SERUAN TAUBAT...

Far East - Kembali

Wahai Tuhan yang Maha Pemurah



Terangilahku dengan Nur Iman-Mu


Hanya Engkau tempat aku berserah


Mohon maghfirah di dalam syahdu






Wahai Tuhan yang Maha Pengasih


Ampunilah segala dosaku


Laksana buih di laut memutih


Hanyut ditelan gelombang nafsu






Hari-hari yang telah aku lalui


Ingin kutinggalkan terus bersemadi






Ingin aku kembali kepada fitrah insani


Tak sanggupku jelajahi rimba duniawi


Bebaskanlah diriku dari dibelenggu


Dosa noda nafsu durjana






Terimalah taubatku Ya Allah


Pimpinlah daku ke jalan redha-Mu


Moga sinar-Mu terangi hidupku


Di dalam kegelapan






Akukan kembali pada-Mu Rabbi


Mengadap-Mu Ya Rabbul Izzati


Segala ketentuanku pasrahkan


Di hujung penghayatan

Selasa, 31 Ogos 2010

Muslimah Memang Tak GUna...

3 ulasan :
salam sejahtera...ade kalangan korang mesti terkejut dengan tajuk entry aku ni kn??rilek! jangan marah...aku ambek tajuk ni sebab maybe masih ade yg tak tahu lagi sebab apa..nak jadi cerite. setiap kuliah madah Mutala'ah Wa Ta'bir, kami bergilir-gilir memberi tazkirah..ada seorang sahabat aku, Aliah namanya. membawa satu tajuk tazkirah yang boleh dikatakan menimbulkan kontroversi pada judul tajuknye...termasuklah aku..namun dia menerangkan maksud apa itu Muslimah memang Tak Guna ...ikutilah isi-isi dalam sessi tazkiranya...:-



  1. perempuan muslimah memang tak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga ternampak bayang kulitnya. kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yang hanya layak dipakai oleh perempuan jalang.
  2. perempuan muslimah memang tak guna rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemercing dan menarik perhatian orang lain lebih-lebuh lagi lelaki JAHAT. dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah Taala dalam ayat 31 surah An-Nur
  3. perempuan muslimah memang tak guna minyak wangi yang baunya semerbak. wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Sabda nabi bahawa wanita yang keluar rumah dengan memakai wangian adalah seperti pelacur. bukan tidak boleh berwangi-wangian tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.
  4. Muslimah memang tak guna kata-kata yg keji krn dia tahu sesiapa saja yg bercakap perkara yg keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. lelaki @ perempuan yg mnggunakan kata-kata keji adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. perkara ini dijelaskan dalam firman Allah ayat 24-26 suah Ibrahim
  5. muslimah memang tak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal org yg disekitarnya atau dgn kata mudahnya, MENGUMPAT...dia tahu sekiranya dia mengumpat dia seolah-olah telah memakan daging saudaranya sendiri...emm, sdp ke makan daging sendiri?snggup ke korang makan daging member sendiri??pkir2kn lah..
  6. wanita solehah mmg tak guna tudung tiga segi, apabila diselempangkannye sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya [tudung siput babi]. sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki JAHAT yang terkena panahan syaitan. dia tahu, apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak nampakkan bentuk di bahagian dadanya.
  7. Muslimah memang tak guna lenggok bahasa yg boleh menggoda seorang lelaki. jika bercakap dengan lelaki ajnabi(lelaki yg boleh dikahwini), bercakaplah dgn tegas. jgn biarkan suara lentuknya utk mnarek perhatian lelaki yg sakit dalam hatinya. sememangnya suara wanita itu bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. bertegaslah dalam percakapan. bahaya suara wanita yg bercakap dgn gaya membujuk yg boleh mencairkan keegoan lelaki dicatat dalam ayat 32 surah Al-Ahzab
  8. perempuan yang muslimah mmg tak guna alat make-up utuk mnonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. adab bersolek ini amat ditekan kpd Muslimah krn kecantikan adalah hak esklusif yg mesti dpersembahkan kpd suaminya.
  9. jadilah perempuan islam & muslimah yg BERGUNA
HUH.. aku betul2 tertarik dengan isi-isi tazkiranya petang tu...tapi adakah kita sebagai wanita muslimah mengambil kira ttg ini?atau sekadar mendengar, membaca? ketahuilah, bahawa orang yg sudah mmpunyai ilmu, tetapi tak amalkan..sunggu maha besar kemurkaan Allah...sedarilah wahai kawan-kawanku yg aku sayangi...hidup di dunia ibarat hanya persinggahan sementara, yg dalamnya kita cuma bekalkan dgn bekalan amalan untuk hidup di alam yg abadi tiada penghujungnya..bersungguh2lah dlm beramal..nnti kt sana kita boleh enjoy...hmmm.,..

Jumaat, 27 Ogos 2010

Panduan Khusyuk dalam Solat.

Tiada ulasan :
Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)


Panduan Khusyuk Dalam Solat

Definisi khusyuk.
Pengertian Khusyuk pada pandangan Ulama’
  Imam Malik : Khusyuk itu ialah betul2 berhadap kepada sembahyang
  Imam Syafie : Khusyuk ialah seseorang yang bersembahyang menumpukan perhatiannya ke tempat sujud
  ‘Ata’ bin Abi Rabah : Khusyuk ialah merendah diri dalam sembahyang
  Al-Hasan Al-Bashri : orang2 yang khusyuk itu ialah orang2 yang hatinya takut kepada Allah.
Khusyuk ketika solat bererti hadirnya hati dalam solat ketika di hadapan Allah S.W.T. sebagai bentuk rasa cinta, pengagungan, rasa takut akan seksa dan berharap akan pahala dari Allah S.W.T., dengan berusaha menghadirkan perasaan dekat dengan-Nya. Jiwanya akan menjadi tenang, tenteram, pergerakannya menjadi tenang di hadapan Rabbnya dengan berusaha menghadirkan keseluruhan ucapan, perbuatan dari apa yang dibaca dan dia lakukan di dalam solatnya dari awal hingga akhir. Dengan demikian hilanglah seluruh bisikan dan fikiran yang menganggu. Khusyuk adalah roh dari solat dan tujuan yang paling besar dari solat. Solat tanpa khusyuk ibarat tubuh kepada jenazah yang tidak ada rohnya.
Inti daripada khusyuk adalah khusyuknya hati. Hati merupakan raja dari seluruh anggota badan. Jika hati telah khusyuk, maka khusyuklah seluruh anggota tubuhnya. Dalam sebuah riwayat Said bin al-Musayyib melihat seorang lelakai bermain-main dalam solatnya dia berkata :
“Andaikan sahaja hatinya khusyuk pastilah anggota badannya juga khusyuk”
Solat seorang hamba tidak bererti kecuali yang dia sedari dari solatnya dan hadirnya di dalamnya. Adapaun syaitan ingin agar seorang hamba tidak solat sehingga menjadi penghuni naraka. Ketika seseorang hamba sedang solat, syaitan akan berusaha menghalang antara diri dan jiwanya dengan bisikan dan perkara-perkara yang membuatnya sibuk dalam solat, sehingga dia membatalkan solatnya atau paling tidak mengurangkan pahala. Ini sebagaimana disebutkan dalam sebuah hadith :
“Sesungguhnya seorang hamba jelas-jelas menunaikan solat tetapi tidak dicatat pula pahala aginya kecuali satu perempatnya, satu perlimanya, atau satu perenamnya bahkan sampai satu persepuluhnya.”


Pembahagian Khusyuk
Khusyuk boleh dibahagikan kepada 2 bahagian.
1. Khusyuk Zahir
  Khusyuk kepala dengan menundukkannya
  Khusyuk mata dengan menahan pandangan dari berpaling2
  Khusyuk telinga dengan mendengar dengan teliti
  Khusyuk lidah dengan membaca Al-Quran dengan hadirkan hati dan tidak tergopoh gapah
  Khusyuk kemaluan dengan menghilangkan segala gangguan keinginan(nafsu)
  Khusyuk kaki dengan tegaknya berpijak dan tetapnya tidak bergerak. 

2. Khusyuk Batin
  Khusyuk Jiwa dengan memperoleh ketenangan tanpa digangguoleh segala kebimbangan dan lintasan2 hati; dan khusyuk hati dengan kesentiasaan roh mengharungi lautan kasih dan memperoleh ketenangan di kala nyatanya (tersingkap) sifat keindahan dan kebesaran Allah S.W.T 



Lima Tahap Manusia Ditinjau dari solatnya.

Berkata Ibnul Qaiyyim dalam kitabnya al-Wabil as-Shaib Min Kalam at-Tayyib:

1.     1. Tahap zolimun linafsih (menganiaya diri sendiri, dia adalah orang yang kurang memerhatikan wuduk, serta waktu-waktu, batasan-batasan dan rukun-rukun solat.

2.      2. Tahap orang yang menjaga waktu-waktu, batasan-batasan dan rukun-rukunnya secara zahir, juga wuduknya. Namun dia lalai dalam berjuang mengusir bisikan-bisikan yang mengganggu sehingga dia lalai dalam bisikan –bisikan dan fikiran-fikiran tersebut.

3.      3. Tahap orang yang menjaga batasan-batasan dan rukun-rukun, serta berjuang untuk mengusir bisikan-bisikan dan fikiran-fikiran tersebut sehingga dia sibuk melawan musuhnya agar tidak mencuri sedikitpun dari solatnya. Dia ini dalam keadaan solat dan jihad.

4.      4. Tahap orang yang ketika berdiri untuk solat menyempurnakan hak-hak, rukun-rukun dan batasan-batasan solat. Hatinya disibukkan menjaga batasan-batasannya agar tidak ada sekecil apa pun yang luput dari solatnya. Bahkan segenap keinginannya tertuju kepada bagaimana mendirikan solat sebagaimana yang diperintahkan.

5.      5. Tahap orang yang jika berdiri dalam solatnya dia berdiri sebagaimana tahap ke 4 namun bersamaan dengan itu dia menggenggam hatinya dan meletakkan di hadapan Tuhannya seraya memandang Allah S.W.T Rabb dengan hatinya sebagai bentuk perhatian kepada-Nya dengan hati yang dipenuhi cinta dan pengagungan-Nya seakan-akan dia melihat kepadan-Nya, dan menyaksikan-Nya. Orang seperti inilah yang lebih utama dibandingkan dengan orang lain sebagaimana perbandingan antara langit dan bumi.




Selasa, 27 Julai 2010

syukuurrr

Tiada ulasan :
alhamdulillah..
wanasykurlillah..aku masih lagi dapat bernafas di muka bumi bertuah milik mutlak Allah S.W.T



Ahad, 25 Julai 2010

soal jawab tentang cinta

Tiada ulasan :

 HUKUM COUPLE

soalan:salam.ustaz sy ingin bertanyakan tentang cinta...ad pihak yg mengatakan "kapel" itu zina...walaupun kte mmang menjaga batas2 agama adkah salah/berdosa utk berkapel?? bukankah cinta itu dituntut dalam

Jawapan: cinta adalah fitrah dalam kehidupan manusia, cinta adalah anugerah dari Allah. Islam tidak melarang manusia daripada bercinta, akan tetapi ia haruslah mengikut batasan yang ditetapkan dalam Islam. Bercinta sebelum berkahwin adalah dilarang kerana ia lebih menjurus kepada maksiat, bercinta selepas berkahwin adalah lebih baik untuk keharmonian rumahtangga. ."


HUKUM CINTA DALAM ISLAM

soalan:Kawan saya kata cinta adalah haram dalam agama Islam, maksudnya cinta adalah haram bagi golongan yang belum khawin? Adakah cinta itu hanya dibenarkan selepas perkhawinan?

Jawapan :cinta sesama insan tidak haram,cuma kita perlu menjaga adab dan garis panduan dalam percintaan tersebut.Kita tidak dibenarkan bergaul bebas di antara lelaki dan perempuan kecuali ditemani mahram, wajib menjaga aurat ketika bergaul dengan ajnabi.Menjaga tutur kata ketika berkomunikasi agar tidak bertentangan dengan syariat Islam."


HUKUM DEGAR LAGU JIWANG

soalan:adakah haram jika mendengar dan menonton filem2 dan lagu cinta... tetapi sekadar mendengar dan menonton dan tidak mendatangkan kemabukan jiwa

Jawapan: Sekiranya lagu-lagu dan filem-filem cinta tersebut membuat membuatkan kita leka dan lalai daripada mengerjakan tanggungjawab terhadap Allah ia adalah haram. "


ADAKAH CINTA DILARANG DALAM ISLAM???

soalan : Saya ingin bertanya mengenai cinta di dalam islam. Adakah bercinta dilarang di dalam islam?

Jawapan: Islam tidak pernah melarang percintaan. Malah ia amat dititikberatkan di dalam agama ini. Walaupun begitu, hanya cinta yang berlandaskan garisan yang telah ditetapkan dan memenuhi kehendak Syara’ sahaja yang dibenarkan. Contohnya seperti firman Allah S.W.T dalam Surah ar-Rum ayat 21 ﮉ ﮊ ﮋ ﮌ ﮍ ﮎ ﮏ ﮐ ﮑ ﮒ ﮓ ﮔ ﮕ ﮖ ﮗ ﮘ ﮙ ﮚ ﮛ ﮜ ﮝ ﮞ
maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah bahawa Dia menciptakan isteri-isteri bagimu dari kalangan kamu sendiri supaya kamu dapat hidup tenang bersama mereka dan diadakan-Nya cinta kasih sayang antara kamu. Sungguh, dalam yang demikian ada tanda-tanda bagi orang yang menggunakan fikiran”. 
Bagi memupuk perasaan cinta yang suci murni, Islam telah menggariskan cara dan akhlak yang terbaik untuk merealisasikan percintaan sesama lelaki dan perempuan yang bukan mahram dan salah satu caranya adalah melalui perkahwinan seperti yang dijelaskan dalam maksud ayat di atas. Melalui perkahwinan juga dapat menjaga dan memelihara kesucian cinta itu daripada dicemari unsur-unsur maksiat dan lain2 kemungkaran"


BOLEH KE BERCINTA SEBELUM KAHWIN???

soalan : salam......adakah istilah COUPLE dalam Islam?????ataupun dalam erti kata yang lain BERCINTA sebelum berlakunya hubungan yang sah di sisi agama Islam......

Jawapan: cinta adalah fitrah dalam kehidupan manusia, cinta adalah anugerah dari Allah. Islam tidak melarang manusia daripada bercinta, akan tetapi ia haruslah mengikut batasan yang ditetapkan dalam Islam. Bercinta sebelum berkahwin adalah dilarang kerana ia lebih menjurus kepada maksiat, bercinta selepas berkahwin adalah lebih baik untuk keharmonian rumahtangga."



 DOA SUPAYA ISTERI SAYANG PADA SUAMI

soalan :Asalamualaikum. Apakah doa atau ayat bolih dibaca supaya suami sayang pada isteri?

Jawapan: Wa Alaikumussalam Warahmatullahi Wabarakatuh, Antara ayat yang boleh diamalkan bagi mengekalkan perasaan cinta dan kasih sayang pasangan kita hanya untuk kita:
ﭮ ﭯ ﭰ ﭱ ﭲ ﭳ ﭴ ﭵ ﭶ ﭷ ﭸ ﭹ ﭺ ﭻ ﭼ ﭽ
Katakanlah: Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan Allah Maha
Pengampun, lagi Maha Mengasihani. 
Surah Ali Imran ayat ke-31.


Silaturrahim

Tiada ulasan :
Baginda s.a.w. bersabda: "Tidak ada perbuatan hasanah yang lebih cepat pahalanya daripada menghubungi keluarga dan tiada dosa yang layak disegerakan pembalasannya didunia diamping siksanya kelak diakhirat seperti putus hubungan kekeluargaan dan berlaku zalim aniaya."
                        Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdullah bin Amr bin Al'ash r.a. berkata: "Seorang datang kepada Baginda s.a.w. dan berkata: "Ya Rasulullah, saya mempunyai keluarga yang saya hubungi tetapi mereka memutuskan hubungan kepadaku. Saya baik kepada mereka tetapi mereka zalim kepadaku dan saya tolong membantu mereka dan mereka berbuat jahat kepadaku, apakah boleh saya membalas perbuatan mereka dengan perbuatan yang sama?" Jawab Baginda s.a.w.: "Tidak, sebab jika kamu membalas mereka, maka sama dengan mereka, tetapi hendaknya engkau tetap mengambil cara yang lebih baik dan tetap menghubungi mereka, maka selalu engkau akan mendapat bantuan dari Allah s.w.t. selama engkau berbuat demikian."
                        Tiga macam dari akhlak orang ahli syurga, tidak terdapat kecuali pada orang yang baik, pemurah hati iaitu:
  • Berbuat baik kepada orang berbuat jahat kepadanya
  • Memaafkan orang yang zalim kepadanya
  • dan berbaik2 kepada orang yang bakhil kepadanya
                        Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Adhdhahaak bin Muzakim ketika menafsirkan ayat yang berbunyi: "Yamhu Allahu maa yasya'u wayuts bitu." (Tafsirannya) "Sesungguhnya seorang itu adakalanya menyambung kekeluargaannya padahal umurnya sudah tinggal tiga hari, tiba-tiba Allah s.w.t. menambah umurnya hingga tiga puluh tahun, dan adakalanya ia memutuskan hubungan kekeluargaan sedang umurnya masih sisa tiga puluh tahun, maka dipotong oleh Allah s.w.t. menjadi hanya tiga hari."

Maimun bin Mahran berkata: "Tiga macam yang tidak dibezakan simuslim dengan kafir iaitu:
  • Siapa yang berjanji kepadanya maka harus ditepati baik kepada muslim atau kafir
  • Dan kepada keluargamu harus kau hubungi baik ia muslim atau kafir
  • dan siapa memberi amanat kepadamu harus kau kembalikan kepadanya baik ia muslim atau kafir


sumber : http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/silaturrahim.htm
lebih detail : http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/silaturrahim.htm

aku amat suke dengan entry kali ni. entry kali ni semate2 nak memotivasikan diki aku sendiri dan para pembace bloggie..so, kite sbgai umat Islam, agama yg terpilih menganut agama yg diredhai Allah, mestilah menjaga hubungan kite sesama muslim.. "Sesungguhnya Islam itu bersaudara"

Firman Allah S.W.T
ﭸ ﭹ ﭺ ﭻ ﭼ ﭽ ﭾ ﭿ ﮀ ﮁ ﮂ ﮃ ﮄ ﮅ ﮆ ﮇ ﮈ ﮉ ﮊ ﮋ ﮌ ﮍ ﮎ ﮏ ﮐ ﮑ ﮒ ﮓ ﮔ
19. Surely (the only true) faith in Allah?s Sight is Islam. Those (the Jews and the Christians) who were given the Scripture disagreed among themselves (about Islam and refused to accept it) only after true knowledge has come to them concerning its truth; (and this disagreement is) out of mutual jealousy among themselves. He who denies Allah?s Revelations should know that Allah is swift in His reckoning.

Khamis, 15 Julai 2010

lirik tika dinihari - Devotees

Tiada ulasan :

Oh Tuhanku
Tiada indah di malam yg ini
Melainkan dengan bermunajat kepadamu
Tiada indah suatu hari yg Aku lalui
kecuali dengan patuh kepadamu

Oh Tuhanku
Tiada indah hidup di dunia
melainkan berzikir dan menyebut namamu
Tiada indah tiba di akhirat yang abadi
kecuali dengan kempunan mu

Ya Allah Tuhanku
Yg merubahkanku Tetapkanlah
Hatiku Moga sentiasa
Dalam Agamamu
Jua taat akan perintahmu

Tuhan
Usah bebankan kami
Dengan bebanan yang berat
Seperti
Yang pernah kau berikan
kepada umat yang terdahulu Dari kami

Tuhan
Jangan Pikulkan Kami
Yang tidak kami terdaya
Maafkan salah kesilapan
Ampunkanlah Dosa-Dosa
Rahmatilah Kami


i like this song...
i'll tell you all about the song soon...

Waaaaiit!!!!*haha*



Isnin, 12 Julai 2010

Ibu..oh Ibu!!

Tiada ulasan :
oh bondaku!!
rindunye aku kat ibuku..
sepanjang aku kt Terengganu, setiap hari ibuku bertanya khabr. begitu jugak ayahku. aku rindu semua famili aku..
bile lah aku dapt balik..


ibu, ayah, adik2 sume..aku rindu kt korang semua..
balek je selangor nnti nak pelok ibu ayah...nak ngalir air mate ni ha..
huhu..xsalahkan aku nagis sbb rindukan famili?huh..